23 Şubat 2012 Perşembe

ULUKIŞLADA MADEN OYUNU BOZULDU

ulukışlada maden arama ve işletme faaliyetlerine soyunan Gümüştaş şirketiin çalışmaları halkın mücadelesine takıldı

Niğde Ulukışla'da maden arama ve işletme faaliyeti yürüten Gümüştaş A.Ş., arama faaliyeti ile ilgili mahkeme tarafından verilen 'yürütmeyi durdurma' kararına karşın Tepeköy'deki tesislerini harekete geçirdi. Ekoloji Kolektifi'nin Niğde İl Özel İdaresi'ne yaptığı ihbar üzerine bölgeye giden heyet, işletme tesislerinin kapatılmasına karar verdi.
Yürütmeyi durdurma kararına ve ruhsatsız olmasına karşın tesisi faaliyete sokan Gümüştaş A.Ş.'nin ilk hukuksuzluğu olmadı bu. Şirket, 2009 yılında bölgeye gelmiş, halkın tepkisi üzerine sırasıyla Maden, Hasangazi, Porsuk köylerinde tesis kurmaya yeltenmiş, ancak tepkiler nedeniyle geri adım atmıştı. Tesisler bunun üzerine Tepeköy'e kurulmuştu.
Şirket, Porsuk ve Hasangazi köylerinin sulama göletlerinin bulunduğu alanda hazineden arazi almak için girişimlerde bulunmuş, kamulaştırılan araziyi hukuka aykırı olarak satın almıştı. Yine Ekoloji Kolektifi'nin açtığı dava sonucunda Aksaray İdare Mahkemesi, arazi alım anlaşmasını iptal etmişti.
Şirketin, 2011 yılında dönemin Orman ve Çevre Bakanlığı ile birlikte 'ÇED olumlu' raporu aldığı da ortaya çıkmış, açılan davalar sonucunda raporun yürütmesi durdurulmuştu.
Şirketin Tepeköy'e kurduğu tesislerinin de iş yeri açma ve çalışma ruhsatları için başvuruda dahi bulunmadığı belirtildi.
Konuyla ilgili Ekoloji Kolektifi bir açıklama yaparak denetim görevini yürütmesi gereken idarenin görevini kötüye kullandığını ifade etti.
Açıklamada teşvik politikalarının, doğayı hammadde olarak sermayenin kullanımına açan mevzuat değişikliklerinin ve denetimi sıfırlayan uygulamaların sermayenin açlığını gidermeye yetmediği iöne sürülen açıklamada "Kanunsuz eylemleriniz Ulukışlalıların meşru ve haklı mücadelesi karşısında barınamayacak. Ulukışlalıların mücadelesinin meşruiyeti, şirketler lehine eğilip bükülen kanunlar ve idari uygulamalar karşısında kendi öz gücü ve demokrasi iradesinden beslenmeye devam edecek. Ve kendi lehlerine kanun ve teamül yaratanlar, tıpkı şimdi olduğu gibi, her yeni hukuksuz eylemde halkın iradesini karşısında bulmaya devam edecek. Çünkü bizler, emeğe ve doğaya hükmetmeye çalışan her müdahaleye karşı doğayla birlikte özgürleşmeyi seçenler olarak hala Ulukışla’da, hala her yerdeyiz!" denildi. (sendika.org)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUM YAPABİLİRSİNİZ